انواع و اقسام چوب ها

چوب های موجود در ایران به دودسته چوب های داخلی و خارجی تقسیم می شوند :

الف – چوب های داخلی (اصطلاحا چوب های جنگلی)

چوب هایی مانند راش و ملچ و چنار و گردو و افرا و ممرز می باشند که از جنگل های داخلی تهیه می گردند و بیشترین مصارف آن در ساخت انواع مبلمان و درب و دکور می باشد .

ب- چوب های خارجی

بیشتر چوب های خارجی از چوب درختان نوک سوزنی مثل کاج  وسرو می باشند که عمدتا از روسیه و کشورهای حوزه اسکاندیناوی و اطریش  وارد می شوند که پس از قطع  به کارخانه حمل می شود و به ابعاد مختلفی برش داده می شوند و به صورت پالت بسته بندی شده و به کشور های مختلف صادر می شود . معمولا زمان قطع درختان در اردیبهشت می باشد و تا شهریور ادامه دارد زیرا در مابقی سال جنگل های روسیه یخبندان است و ادامه کار غیر ممکن می باشد .

۲- توضیحاتی در مورد معروف ترین چوب های صنعتی موجود در بازار

چوب راش

چوب محکم و نیمه سنگینی می باشد و دارای موج های زیبا بوده و رنگ آن از کرم تا متمایل به قرمز می باشد و بافتی ممقاوم در برابر حشرات و قارچ دارد و بیشترین مصرف آن در ساخت مبلمان و تهیه سه لایی  راش می باشد

چوب توسکا

چوب توسکا چوبی سبک و نسبتا مقاوم می باشد و دارای رنگ های کرم تا قرمز و صورتی بوده  و به خاطر بافت نرم و قابل انعطاف آن ، ویژگی ابزار و شکاف خوردن مناسبی را دارد و در صنعت مبلمان مصرف می شود و البته به خاطر همگونی  آن با شرایط آب و هوایی مرطوب ، از این چوب جهت تخته ی لایه سازی استفاده میشود  که در ساخت بنا های آبی مورد استفاده قرار می گیرد

چوب افرا

دارای گونه های مختلفی در ایران است . از جمله می توان به افرای پلت و افرای شیردار اشاره کرد . رنگ آن سفید متمایل به کرم است و  کم و بیش درخشندگی صدفی  دارد . افرا چوبی نیمه متراکم و رگه راست است که هم در صنعت مبلمان و هم در ساختتمان سازی و هم در روکش گیری مورد توجه قرار دارد.

چوب گردو

چوبی بسیار زیبا و با بافت های ریز (که برای منبت کاری بسیار مناسب می باشد )  با رنگ خاکستری مایل به قهوه ای تیره و گاهی سیاه می باشد .(رگه های سیاه) و دارای نقوشی زیبا و جنسی بادوام می باشد .این چوب نیمه سبک و سخت و مقاوم در مقابل فشار ، خمش و کشش است . بیشترین مصرف چوب گردو در کار های تزیینی و ساخت قنداق تفنگ ، کنسول ، کنسول ماشین های لوکس و منبت کاری سرتاج مبل های استیل ، ساخت مبلمان و معرق کاری می باشد.

چوب چنار

چوبی اصطلاحا بی رنگ و سفید روشن تا قرمز متمایل به قهوه ای است  و دارای بافتی نیمه متراکم بوده و دارای لکه های قهوه ای و صدفی می باشد . چوب چنار اکثرا در ساخت درب های اماکن متبرکه و ساخت ابزار و دسته صندلی مورد استفاده قرار می گیرد

چوب ملچ

چوبی با موج های بسیار زیبا و دارای رنگ آن از قهوه ای روشن تا طلایی متغیر است که نوع مرغوب آن به ملچ طلایی با موج های هشت هشتی و زیبا بوده و دارای تراکم متوسط است و در ساخت پارکت و دربهای ورودی و کابینت آشپزخانه مصرف زیادی دارد و همچنین در روکش گیری هم به کار میرود و پس از گردو از چوب های گرانقیمت محسوب می شود .

چوب بلوط
چوبی با تنوع رنگ قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره می باشد و دارای بافتی درشت و با دوام و تراکم سنگین و محکم است و در برابر سایش بسیار مقاوم بوده و بهترین چوب برای ساخت پارکت می باشد . تهیه روکش و تراورس راه آهن و دسته ابزار می باشد

چوب ممرز

چوبی با بافت ریز و محکم و تراکم سنگین و رنگ سفید متمایل به کرم می باشد و مقاوم در برابر سایش است و در واگن سازی و دسته ابزار ، تخته فیبر و در جابه جایی هایی که نیاز به مقاومت زیاد می باشد استفاده می گردد .

چوب تبریزی

چوبی سبک و بی دوام است که به رنگ سفید و متمایل به کرم می باشد و دارای بافت  درشت بوده که بیشتر در کبریت سازی و کاغذ سازی و جعبه سازی و ادوات کشاورزی به کار میرود و بعضا در درب سازی هم مورد استفاده دارد .

چوب روسی:

این چوب همان چوب درخت کاج است که بیشتر در جنگل های سیبری روسیه وجود دارد  که گونه های مختلفی دارد و از کشور های اسکاندیناوی هم وارد می شود که اتفاقا مرغوب ترین آن متعلق به کشور فنلاند می باشد و یا به صورت تراورس راه آهن یا تخته های بریده شده که به رنگ سفید و دارای گره های فراوان و در بعضی موارد رنگ آن متمایل به صورتی و قرمز می باشد . چوبی با تراکم سبک و دارای وزنی سبک و بسیار خوشکار و نرم جهت  کار های چوبی و سمباده خور با موج های زیبایی است  و در کار های ساختمانی و درب سازی یکی از بهترین گزینه ها است .در ایران این چوب بعضی اوقات در صنعت مبل سازی هم استفاده می شود . این چوب به علت سبکی و ضریب الاستیسیته بالا از بهترین چوب ها برای اسکلت ساختمانی بوده و الیاف بلند و خمیر سفید آن در کاغذ سازی مصرف فراوان دارد .

چوبی ماهاگونی

یا همان آکاژو به دو دسته آمریکایی و آفریقایی تقسیم می شود که اغلب  آکاژوی آفریقایی در بازار ایران یافت می شود . درون این چوب قرمز رنگ با رگه های سفید و صورتی است . وجود بافت های یک دست با پرمگس های درخشان و براق که با تغییر جهت تابش نور ، درخشش متفاوت و زیبایی به آن می دهد . ویژگی بارز این چوب مصرف گسترده آن در کار های تزیینی در بازار دنیا است  و آنرا به پر مصرف ترین چوب دنیا تبدیل کرده است . از این نوع چوب در تهیه روکش و مبل سازی هم استفاده می شود . به علت ضربه پذیری و ضریب الاستیسیته بالا در تهیه قایق های بادبانی و تفریحی مورد استفاده قرار می گیرد .

o